Open data van DUO

Open Onderwijsdata Gegevens voor gemeenten Bbo rom BBO-rom bestanden

BBO-rom bestanden

Basisgegevens bekostigd onderwijs
DUO stelt de basisgegevens van het bekostigd onderwijs (bbo) beschikbaar. Deze gegevens komen voort uit een initiatief van de vier grote gemeenten, het ministerie van OCW en DUO en zijn samengesteld zodat gemeenten een degelijk beleid kunnen uitvoeren op het gebied van onderwijsachterstanden. Ook onderzoeks- en adviesbureaus maken gebruik van de gegevens. De gegevens hebben betrekking op alle sectoren van het bekostigd onderwijs. In de bijsluiter is een beschrijving opgenomen van de inhoud van de bestanden.

Formaat van de bestanden
Via Zip files worden bestanden geleverd als platte tekst (ASCII) met de extensie FTM. Deze zijn gemakkelijk te raadplegen met een teksteditor of in te lezen in Excel (tot maximaal 65536 records bij Excel 2003) of Access. De structuur van de bestanden zijn beschreven in gelijknamige bestanden met extensie MAS. Bij de meeste bestanden wordt ook een tekstbestand met randtotalen geleverd. Ook deze bestanden met de extensie WP zijn gemakkelijk te openen in Word of in een teksteditor. De gehanteerde bestandsformaten worden vanouds gebruikt door diverse afnemers. Het blijven hanteren van deze formaten is een gevolg van de eenvoud en uitwisselbaarheid van ASCII formaten en het voorkomen van verstoringen in processen bij afnemers die de bestanden automatisch inlezen in hun systemen.

Mogelijke foutmelding
Incidenteel verschijnt een foutmelding bij het openen van bestanden met de extensie .mas. Dubbelklikken op een .mas bestand opent MSAccess met een foutmelding als gevolg. Het bestand wordt dan niet geopend.

Oorzaak foutmelding
Op sommige pc's kan de extentie .mas gekoppeld zijn aan MS Access. Deze koppeling naar MSAccess is een Windows eigenschap welke samenvalt met de installatie van MSAccess of een onderdeel daarvan. Wanneer iemand op een dergelijke pc werkt en op een bestand met de extentie .mas dubbelklikt, dan wil Windows de gekoppelde applicatie MS Access opstarten omdat de extentie .mas herkend wordt als een MS Access-applicatie. Echter, de geleverde .mas bestanden zijn slechts ASCII bestanden en staan los van MS Access

Oplossing
Het dubbelklikken op het bestand moet worden vermeden. Haal het gewenste .mas bestand uit de gecomprimeerde (gezipte) map en bewaar het bestand op een eigen schijf. Open eerst een willekeurige teksteditor zoals Notepad. Open vervolgens het .mas bestand vanuit de teksteditor.

Download de bbo-rom bestanden in zip formaat:

Peildatum Status Bestand(en)
1 oktober 2018 Voorlopig BO (zip 3992kb)
1 oktober 2018 Voorlopig VO (zip 7787kb)
1 oktober 2018 Voorlopig SO (zip 393kb)
1 oktober 2018 Voorlopig MBO (zip 3069kb)
1 oktober 2018 Voorlopig HO (zip 2774kb)
1 oktober 2018 Voorlopig Stroom (zip 1606kb)
1 oktober 2018 Voorlopig VSV (zip 284kb)
1 oktober 2018 Voorlopig Fusies (zip 83kb)
1 oktober 2018 Voorlopig NAW (zip 2346kb)

 

KenmerkInhoud
Publicatiedatum27 maart 2019
Update frequentieJaarlijks
Toelichting