Naar Diploma

Legalisatie diploma

Als u naar het buitenland gaat voor werk of studie, heeft u meestal een gelegaliseerd opleidingsdocument nodig (diploma, cijferlijst etc.). U kunt dit via aangetekende post regelen of aan de balie, in Groningen.

Voorwaarden

Uw opleidingsdocument moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw document is origineel, compleet en erkend door het ministerie van OCW.
 • Uw document is ondertekend door een vertegenwoordiger van uw school of universiteit.
 • Uw document is afgedrukt op origineel instellingspapier.

Aan de balie

 1. Log in op Mijn DUO om een uittreksel van uw diplomagegevens te maken. Ga naar 'Mijn studies en diploma's' en kies 'Diplomaregister'.
 2. Ga naar onze balie in Groningen voor legalisatie van uw document. Neem het originele document en het uittreksel mee. Adres: Kempkensberg 12. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. U hoeft voor legalisatie geen afspraak te maken.
 3. Staat uw land van bestemming op de lijst van apostillelanden? Dan kunt u naar de rechtbank in Groningen (Guyotplein 1) of een andere rechtbank in Nederland gaan voor een apostille om de legalisatie definitief te maken. Adressen en openingstijden Rechtbank. Als uw land van bestemming niet op de lijst van apostillelanden staat, hoeft u niet naar de rechtbank. U moet de legalisatie dan afronden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Document niet in Mijn DUO
Staat uw document niet in Mijn DUO? Mail dan een kopie naar ks.dw@duo.nl. Misschien kunnen we uw document toch legaliseren. U kunt ook eerst even bellen: (050) 599 80 36.

Per aangetekende post

 1. Vraag legalisatie aan met het formulier Aanvraag legalisatie, statusverklaring of verklaring van onderwijsbevoegdheid.
 2. Stuur de op het formulier gevraagde bewijsstukken mee met uw aanvraag. We adviseren om dit per aangetekende post te doen. Ons postadres staat op het formulier. Binnen ongeveer 2 weken ontvangt u van ons het gelegaliseerde document.
 3. Staat uw land van bestemming op de lijst van apostillelanden? Dan gaat u met het document naar de dichtstbijzijnde rechtbank om de legalisatie definitief te maken.
  Als uw land van bestemming niet op de lijst van apostillelanden staat, hoeft u niet naar de rechtbank. U moet de legalisatie dan afronden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kosten

Legalisatie kost € 6,- per document. Vraagt u legalisatie aan via aangetekende post? Dan komt daar eenmalig € 10,- aan administratiekosten bij.

Aan de balie kunt u pinnen of contant betalen. Bij legalisatie per aangetekende post betaalt u via automatische incasso. Op het aanvraagformulier vult u uw rekeningnummer in. Heeft u een bankrekening in een land buiten de EU? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op: +31 50 599 80 36.

Legalisatie op beurzen

Soms kunt u uw opleidingsdocument ook laten legaliseren op een beurs. Afhankelijk van de afspraken met het land van bestemming, moet u na de legalisatie naar een rechtbank of naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierover kunnen we u op de beurs informeren.

 • De EmigratieBeurs
  10 en 11 februari 2018
  van 10.00 tot 17.00 uur
  Expo Houten
  Meidoornkade 24
  3992 AE Houten

Contact

Als u nog vragen heeft, kunt u tussen 09.00 en 12.00 uur bellen met de afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie: (050) 599 80 36. U kunt ook een e-mail sturen naar ks.dw@duo.nl.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee