Inge Broekman, Universiteit Twente

Inge werkt als Senior adivseur beleid & analytics bij de Universiteit Twente. Zij vertelt over haar ideeën over Samen Verantwoorden.

werken bij duo

Wat verwacht je van het programma Samen Verantwoorden?

"Het verantwoorden zou toch makkelijker en sneller moeten kunnen”. Met die gedachte heb ik mij aangemeld voor het programma Samen Verantwoorden. Het leek mij leuk om mee te denken aan een efficiënter verantwoordingsproces.

Tijdens het programma komen partijen uit de hele keten bij elkaar. Schoolbesturen, DUO, OCW, administratie- en accountantskantoren leren met en van elkaar. Samen kunnen we tot een verantwoordingsproces komen dat voor alle partijen werkt.

Hoe ziet verantwoorden er in 2027 uit?

Dat is te dichtbij voor heel grote veranderingen, maar met kleine stapjes komen we gelukkig ook verder. Voor de toekomst zie ik vooral kans in het gesprek met elkaar. Ik hecht groot belang aan het, los van de getallen en woorden, samenwerken aan het vertrouwen tussen de partners in de keten. 

Mijn oproep? Praat met elkaar over verantwoording (op uitvoerend, tactisch én strategisch niveau). Praat niet alleen over het wat, maar ook over het hoe. Door te analyseren, informatie te delen en elkaar vragen te stellen, groeit het vertrouwen. Dat helpt bij een beter beeld van de besteding van middelen. 

Waarom is dat belangrijk? Het is niet gek dat we elkaar soms niet begrijpen. We hebben 150 jaar ervaring met ‘de taal van het geld’. Die woorden snapt iedereen. Maar financieel kapitaal is slechts deel van het geheel. Het gaat ook om sociale, maatschappelijke en kennis-waarde waarbij de euro’s minstens net zo belangrijk zijn! Die taal staat nog in de kinderschoen. 

Wat is het belangrijkste dat nu moet gebeuren?

De Universiteit Twente moet, net als andere universiteiten, bezuinigen. Dat leidt tot ingrijpende beslissingen. Maar het biedt ook kansen! Het is nu extra belangrijk om in de keten elkaar op te zoeken en de samenwerking uit te breiden en te verstevigen. 

De verantwoordingsregels vanuit OCW zijn bekend. Dat is slechts een deel van de totale set aan regels waar universiteiten verantwoording afleggen. Voor ons zou het handig zijn als aangeleverde verantwoording breder wordt gebruikt. 

Dit is belangrijk ook omdat subsidietrajecten steeds complexer worden. Een goed voorbeeld is Beethoven, het versterkingsplan microchiptechniek. Hier werken verschillende partners in het bedrijfsleven én in de keten samen. Dit project biedt ook kansen voor verantwoording.