Studenten­reisproduct voor mbo'ers jonger dan 18

Ga je een voltijdse mbo-opleiding volgen? Dan kun je het studentenreisproduct aanvragen. Ook als je nog geen 18 bent.
Hiermee reis je gratis of met korting met trein, tram, bus en metro.

Voorwaarden

Je kunt het studentenreisproduct krijgen als je:

  • een voltijdopleiding (bol) doet aan het mbo. Voor een deeltijd- of bbl-opleiding kan het niet.
  • de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning type II, III, IV of V. Heb je een andere verblijfsvergunning of kom je uit een EER-land of Zwitserland? Vul dan eerst het nationaliteitenschema in.

Week- of weekend­­abonnement

Je kunt kiezen voor een weekabonnement of een weekendabonnement.

Met het weekabonnement reis je door de week gratis en in het weekend met korting. Bij het weekendabonnement is het net andersom. In het overzicht met dagen en tijden lees je precies wanneer je gratis reist en wanneer met korting.

Aanvragen

Je regelt het studentenreisproduct in een paar stappen:

  1. Vraag eerst een eigen DigiD aan. Binnen 5 werkdagen krijg je een brief met activeringscode.
  2. Log in op Mijn DUO om het studentenreisproduct aan te vragen. Inloggen doe je met je DigiD.
  3. Koop een persoonlijke oovee-chipkaart. Binnen 10 werkdagen heb je de kaart in huis.
  4. Koppel het studentenreisproduct aan je persoonlijke oovee-chipkaart. Je krijgt een bevestiging per mail.
  5. Heb je stap 1 tot en met 4 geregeld? Zet dan je studentenreisproduct op je oovee-chipkaart. Dit doe je bij een ophaalautomaat. Gebruik de servicepuntenzoeker om een automaat bij jou in de buurt te vinden.

Wanneer gaat het in?

Vraag het studentenreisproduct bij voorkeur 2 maanden van tevoren aan. Dan weet je zeker dat je het op tijd hebt.

Als je op tijd aanvraagt, kun je reizen vanaf de dag dat je met je opleiding begint. Meestal is dat op 1 augustus of 1 februari. 2 weken van tevoren kun je het reisproduct op je oovee-chipkaart zetten.

Wisselen abonnement

Je mag per kalenderjaar 2 keer van abonnement wisselen, maar niet 2 keer binnen 2 maanden. Van 1 mei tot 25 augustus kun je je abonnement niet wijzigen. Wisselen is gratis.

Gift of lening

Doe je mbo 1 of 2, dan is je studentenreisproduct meteen een gift. 

Doe je mbo 3 of 4, dan is je reisproduct eerst een lening (€ 91,62 per maand in 2018). Alleen als je binnen 10 jaar een diploma haalt voor minimaal mbo 3, wordt je reisproduct een gift. Je hoeft de lening dan niet terug te betalen.

Stopzetten

Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je hem stopzetten bij een ophaalautomaat. Dat gebeurt dus niet automatisch. Zet je te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand.

Wat moet je verder nog weten?

Hoelang recht

Als je mbo 1 of 2 doet, krijg je het studentenreisproduct zolang je bij niveau 1 of 2 staat ingeschreven.

Doe je mbo 3 of 4? Dan krijg je maximaal 7 jaar studentenreisproduct. Voor een specialistenopleiding krijg je langer, maximaal 2 jaar extra.

Gevolgen voor studiefinanciering

Het studentenreisproduct is onderdeel van studiefinanciering. Vanaf je 18e kun je ook de andere producten van studiefinanciering krijgen: de basisbeurs, aanvullende beurs en lening.

Doe je mbo 1 of 2, dan heeft het aanvragen van het reisproduct geen gevolgen voor je studiefinanciering.

Doe je mbo 3 of 4? Dan heb je 10 jaar de tijd om je studiefinanciering op te gebruiken. Ook moet je binnen 10 jaar je diploma halen. Die 10 jaar begint al te lopen vanaf het moment dat je het studentenreisproduct krijgt.

Van mbo naar hbo

Ga je na het mbo doorstuderen? Dan kun je studiefinanciering voor het hbo krijgen. Je krijgt dan ook weer het studentenreisproduct. Het maakt niet uit dat je al een studentenreisproduct voor het mbo hebt gehad.

Bijverdienen

Heb je een bijbaan? Je mag naast het studentenreisproduct niet te veel bijverdienen. De grens voor bijverdienen is in 2018 € 14.456,-. Als je de grens voor bijverdienen nadert, moet je je reisproduct stopzetten.

Vergoeding extra reiskosten

Soms kun je met het openbaar vervoer niet op tijd op je school of stageadres komen. Bijvoorbeeld omdat er geen goede verbinding is vanaf je thuisadres. Dan kun je een vergoeding voor extra reiskosten aanvragen. Naast de vergoeding mag je gewoon met je studentenreisproduct blijven reizen.

Opleiding in het buitenland

Het studentenreisproduct kun je alleen gebruiken in Nederland. Ga je voor je studie of stage naar het buitenland? Dan kun je in plaats van het studentenreisproduct een oovee-vergoeding buitenland aanvragen.

Kinderbijslag

Als je op het mbo zit, ontvangen je ouders tot je 18e kinderbijslag voor jou. Dit verandert niet als je voor je 18e het studentenreisproduct krijgt.