Studenten­reisproduct: ook voor mbo'ers jonger dan 18

Vrij reizen met trein, bus, tram of metro. Als je ver van je school woont, kan dat veel reiskosten schelen. Je regelt het snel en makkelijk in Mijn DUO, de online omgeving van DUO.

Wat heb je nodig?

  • DigiD: Je hebt een eigen DigiD nodig. Met je DigiD kun je overal bij de overheid inloggen. Aanvragen kan op 2 manieren: via digid.nl of met de DigiD app. Binnen 3 werkdagen na je aanvraag krijg je een brief met inloggegevens. Inloggen met de app is het makkelijkst. Vraag een DigiD aan.
  • OV-chipkaart: Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om het studentenreisproduct op te zetten. Als je de kaart nu bestelt, heb je hem meestal binnen 6 werkdagen in huis. Koop een persoonlijke OV-chipkaart.

Aanvragen: 5 stappen

 • Log in op Mijn DUO om het studentenreisproduct aan te vragen

  Inloggen doe je met je DigiD.

 • Kies in Mijn DUO welk abonnement je wilt en vanaf wanneer

  Geef aan of je een week- of weekendabonnement wilt. En vanaf wanneer. Begin je vanaf schooljaar 2023-2024 met een mbo-opleiding? Dan kun je het nu al aanvragen. Geef augustus 2023 door als begindatum.

 • Wacht op de welkomstmail van studentenreisproduct.nl

  Begint je opleiding in augustus? Dan krijg je half juni een welkomstmail. In deze mail staat hoe de volgende stap werkt.

 • Koppel het studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart

  Je moet de gegevens van je persoonlijke OV-chipkaart doorgeven aan studentenreisproduct.nl. Dit heet koppelen. In de welkomstmail staat hoe dit werkt. Na het koppelen krijg je een bevestiging per e-mail.

 • Haal je studentenreisproduct op

  Dit doe je bij een ophaalautomaat. Gebruik de servicepuntenzoeker Link opent externe pagina om een automaat bij jou in de buurt te vinden.

Studentenreisproduct en studiefinanciering

 • Als je het studentenreisproduct aanvraagt in Mijn DUO, zie je al het woord ’studiefinanciering’. Ook in onze berichten noemen we je studentenreisproduct soms studiefinanciering. Het studentenreisproduct is namelijk 1 van de onderdelen van studiefinanciering. Vanaf je 18e kun je ook de andere onderdelen aanvragen, zoals de basisbeurs en de aanvullende beurs.