DUO vervangt oude API

20 december 2018:

DUO vervangt oude API
DUO publiceert al enkele jaren open onderwijsdata en heeft in 2016 een eerste Application Programming Interface (API) laten ontwikkelen voor het uitwisselen van onderwijsdata met externe partijen, van machine tot machine (M2M). Begin 2018 heeft DUO, deze API vervangen door een nieuwe API die beter voldoet aan de open standaarden van open data. Sindsdien konden afnemers van open onderwijsdata gebruikmaken van beide API’s. Vanaf eind januari 2019 kan alleen nog de nieuwe API worden gebruikt.

Oud wordt nieuw
In het afgelopen jaar is hard gewerkt om de bestanden uit de oude API ook in de nieuwe beschikbaar te maken. Dit zijn bijvoorbeeld de bestanden die gaan over het aantal vo-scholieren per leerjaar, onderwijstype, sector, vestiging en postcode, plaats en gemeente. Maar er zijn ook nieuwe bestanden toegevoegd die inzicht geven in de bekostiging van personele en materiële kosten in het primair en speciaal onderwijs.

De afnemers van de open data kunnen in januari nog gebruikmaken van zowel de oude als de nieuwe API, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe opbouw van de bestanden. Vervolgens gaat eind januari de oude API uit de lucht. De nieuwe API staat op https://onderwijsdata.duo.nl Ga naar de nieuwe API
Hier staat binnenkort ook de technische uitleg die nodig is om gebruik te maken van de API.

Bestanden door de ‘KPM-wasstraat’
Alle databestanden die DUO via de nieuwe API openbaar maakt, worden eerst gecontroleerd op kwaliteit, privacy (AVG-richtlijnen) en metadata, ook wel de ‘KPM-wasstraat’ genoemd. Met name door de AVG-richtlijnen is de opbouw van de bestanden gewijzigd. Hierdoor moet u, als afnemer van de bestanden, mogelijk aanpassingen doen in uw programmatuur. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze sturen naar informatieproducten@duo.nl

Nog meer open onderwijsdata
Ondertussen doet DUO onderzoek naar nog meer vulling van de API met databestanden. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar data over studenten en naar bekostigingsinformatie. Maar er wordt ook gesproken met partijen die gebruik willen maken van de DUO-data, zoals de onderwijsinstellingen, ministeries, andere uitvoeringsorganisaties, appbouwers, onderzoeksbureaus , burgers en journalisten. In mei 2018 ging DUO in een ‘Meet up’ het gesprek aan met verschillende externe partijen. Dat was toen in Den Haag. In het voorjaar van 2019 wordt er weer een nieuwe ‘Meet up’ georganiseerd, deze keer in Groningen.