Naturalisatie en ander type verblijfsvergunning

Sommige nieuwkomers doen het inburgeringsexamen om Nederlander te kunnen worden. Of om een ander soort verblijfsvergunning aan te vragen dan ze nu hebben.

Inburgeren voor naturalisatie

Een verzoek om te naturaliseren wordt ingediend bij de gemeente. Het verzoek wordt vervolgens beoordeeld door de IND. De IND stelt als voorwaarde dat de aanvrager een inburgeringsdiploma heeft. Op deze regel zijn enkele uitzonderingen. Heeft de aanvrager bijvoorbeeld een diploma staatsexamen NT2, voortgezet onderwijs of mbo? Deze diploma’s zijn ook voldoende om naturalisatie aan te vragen. Neem bij vragen contact op met de ind.nl.

Andere verblijfsvergunning

Soms moet iemand inburgeren om een ander type verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd met als doel 'humanitair niet-tijdelijk'. Dit noemen we ‘sterker verblijfsrecht’.

Sterker verblijfsrecht vraagt u aan bij de IND. De IND stelt als voorwaarde dat de aanvrager een inburgeringsdiploma heeft. Op deze regel zijn enkele uitzonderingen. Over 2 situaties bestaan regelmatig vragen:

  • Een mbo-diploma op niveau 1 (entree) is niet voldoende voor het aanvragen van sterker verblijfsrecht. De aanvrager moet eerst het inburgeringsdiploma halen.
  • Een diploma Staatsexamen NT2 is niet voldoende voor het aanvragen van sterker verblijfsrecht. De aanvrager moet eerst het inburgeringsdiploma halen. DUO bepaalt welke aanvullende examens hiervoor nodig zijn.

Wel of geen examen ONA

Gebruik het klikschema om te bepalen of iemand examen ONA moet doen. Het klikschema is ook geschikt als de kandidaat niet inburgeringsplichtig is.

Klikschema ONA

Aantoonbaar voldoende ingeburgerd

Sommige inburgeringsplichtigen krijgen van DUO ontheffing van de inburgeringsplicht, omdat ze aantoonbaar voldoende zijn ingeburgerd. Deze ontheffing is niet voldoende als de inburgeraar wil naturaliseren of sterker verblijfsrecht aanvraagt. Hij moet dan alsnog het inburgeringsdiploma halen.

Inburgeringsdiploma niet haalbaar

Soms kan van de aanvrager niet worden verwacht dat hij het inburgeringsdiploma haalt, vanwege ziekte of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Of het lukt de inburgeraar ondanks veel moeite en inspanning maar niet om het inburgeringexamen te halen (‘aantoonbaar geleverde inspanning’). Dan heeft hij de volgende mogelijkheden:

  1. Is de aanvrager inburgeringsplichtig op grond van de Wet Inburgering? Dan kan hij bij DUO ontheffing van de inburgeringsplicht aanvragen op medische gronden, of vanwege aantoonbaar geleverde inspanning. Wordt de ontheffing toegekend, dan accepteert de IND deze beschikking in plaats van een inburgeringsdiploma.
  2. Is de aanvrager niet inburgeringsplichtig en kan hij het inburgeringsexamen niet halen vanwege ziekte of handicap? Dan kan hij een medisch advies aanvragen bij Argonaut. Op grond van dit advies kan de IND alsnog ontheffing verlenen van de verplichting om het inburgeringsdiploma te halen.
  3. Is de aanvrager niet inburgeringsplichtig en slaagt hij er maar niet in om het examen te halen? Dan kan hij bij DUO een advies ‘aantoonbaar geleverde inspanning’ aanvragen. Op grond van dit advies kan de IND alsnog ontheffing verlenen van de verplichting om het inburgeringsdiploma te halen.