Het is zomer Wat is goed om te weten?

Studeer je na de zomervakantie verder? Of juist niet? Ontdek dan snel wat je moet regelen. Zo kun je straks zonder zorgen verder. Ook als je begint met studeren.

 • Doorstuderen of klaar?

  Klaar, stoppen, wisselen van studie of juist langer doorgaan? Gebruik onze handige wijzigingshulp om te kijken wat je moet doen.

  Wijzigingshulp

 • Je studentenreisproduct

  Als je een weekabonnement hebt, reis je tijdens de vakantie met korting. Heb je een weekendabonnement? Dan reis je zoals normaal.

  Wanneer reizen

 • Studie starten

  Begin je na de zomervakantie aan een voltijds opleiding op het mbo, het hbo of de universiteit? Dan kun je studiefinanciering krijgen.

  Studiefinanciering

Veelgestelde vragen in de zomer

Ik ben mbo-student en ga naar het hbo. Waar moet ik op letten?

Ook voor het hbo krijg je studiefinanciering. Geef je nieuwe opleiding aan ons door, daarmee regel je meteen je studiefinanciering voor het hbo. Je studiefinanciering en reisproduct lopen in de zomer dan gewoon door. Dit noemen we een ‘overbrugging’.

Start je toch niet met je hbo-opleiding? Dan vervalt de overbrugging. En moet je je studiefinanciering en reisproduct over de zomermaanden terugbetalen.

Ik heb mijn studiefinanciering of mijn opleiding gewijzigd. Hoe weet ik of alles nu klopt?

In Mijn DUO bij ‘Mijn producten’ zie je wat je hebt aangevraagd en wat je per maand krijgt.

Bij een wijziging zetten we ook een bericht voor je klaar bij ‘Mijn berichten’. Je opleiding kun je controleren bij ‘Mijn studies en diploma’s’.

Ik krijg nu tegemoetkoming scholieren en ga na de vakantie studeren. Hoe werkt dat?

Als je na de zomer recht hebt op studiefinanciering, loopt je tegemoetkoming deze zomer door. Dit noemen we een ‘overbrugging’. Die regelen we vanzelf voor je als je studiefinanciering aanvraagt.

Ik ben nog geen 18 en ga na de zomer studeren. Waar heb ik recht op?

Doe je mbo, dan kun je alvast het studentenreisproduct aanvragen. Vanaf het kwartaal na je 18e kun je ook de andere onderdelen van de studiefinanciering krijgen, zoals de basisbeurs en aanvullende beurs.

Op het hbo of de universiteit maakt het niet uit hoe oud je bent. Je hebt recht op studentenreisproduct en studiefinanciering vanaf 1 september. Je eerste studiefinanciering wordt dan op 24 september uitbetaald.

Ik ben klaar. Wanneer zet ik mijn studiefinanciering en reisproduct stop?

We kijken naar je uitschrijfdatum. Die is niet altijd hetzelfde als je diplomadatum. Vraag bij twijfel je uitschrijfdatum na bij je school of universiteit.

Per de volgende maand zet je je studiefinanciering stop. Dus word je 30 juni uitgeschreven? Dan zet je per 1 juli je studiefinanciering stop. Je hebt dan tot uiterlijk de 10e van die maand om je reisproduct bij een automaat stop te zetten.

Twijfel je over je uitschrijfdatum? Reis dan niet met je studentenreisproduct. Zo voorkom je een boete.

Ik ben klaar met studeren. Kan ik alvast een aflossing doen voor mijn studieschuld?

Dat kan zeker. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer. Je krijgt geen boete, maar ook geen korting. Alle informatie over extra aflossen

Kunnen jullie mij helpen nu ik in de problemen kom door het coronavirus?

Lees op onze pagina met coronamaatregelen wat we voor je kunnen doen. Daar vind je veelgestelde vragen en antwoorden.

Kom je er toch niet uit of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze medewerkers via chat, social media of telefoon.

Ook goed om te weten

 • Naar het buitenland

  Ga je na de zomer voor je opleiding naar het buitenland? Weet hoe studiefinanciering en -vergoeding werkt bij stage of studie in het buitenland.

  Studiefinanciering in het buitenland
 • Je diploma gehaald

  Als je een diploma behaalt, wordt je prestatiebeurs omgezet in een gift. Dat gebeurt meestal automatisch en bijna altijd in januari. Je diploma kun je bekijken én gratis downloaden in het diplomaregister.

  Alles over je diploma
 • Studieschuld terugbetalen

  2 jaar na het stopzetten van je studiefinanciering begin je met terugbetalen. Hoeveel dit per maand is, hangt af van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen.

  Terugbetalen