Naar Inschrijven en betalen opleiding

Collegegeld

Gaat u studeren aan hbo of universiteit? Dan moet u collegegeld betalen. U betaalt dit aan uw universiteit of hogeschool. Stopt u met studeren? Een eventuele teruggave van collegegeld gaat via uw onderwijsinstelling.

Soorten collegegeld

Er zijn 2 soorten collegegeld: wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

Corona: korting op collegegeld

Vanwege de coronamaatregelen krijgt u 50% korting op het wettelijke collegegeld voor 2021-2022.

Wettelijk collegegeld

De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld. Voor het studiejaar 2021-2022 is het door de korting € 1.084,-.

Studenten die in of na 2018-2019 voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, betalen in hun 1e jaar de helft van het wettelijke collegegeld. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de halvering zelfs voor 2 jaar. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl Link opent externe pagina

Instellingscollegegeld

Sommige universiteiten en hogescholen bepalen zelf de hoogte van het collegegeld, bijvoorbeeld particuliere instellingen. U betaalt dan instellingscollegegeld. Instellingscollegegeld is meestal hoger dan wettelijk collegegeld.

Welk soort collegegeld moet ik betalen?

U betaalt wettelijk collegegeld als u voldoet aan deze 3 voorwaarden:

  • U staat ingeschreven bij een bekostigde opleiding aan een universiteit of hogeschool.
  • U hebt bij de start van het studiejaar nog geen vergelijkbaar diploma behaald aan een bekostigde opleiding. Dus geen bachelordiploma als u zich inschrijft voor een bachelor en geen masterdiploma als u zich inschrijft voor een master.
  • U hebt de Nederlandse nationaliteit of die van een ander EU/EER-land Link opent externe pagina , Zwitserland, of Suriname. Of u hebt een van de volgende verblijfsvergunningen:

Voldoet u niet aan alle voorwaarden voor het betalen van wettelijk collegegeld? Dan moet u instellingscollegegeld betalen. Voor 2 situaties geldt een uitzondering: 

  • U bent met een 2e opleiding gestart tijdens een 1e opleiding. Deze 2e opleiding volgt u zonder onderbreking.
  • U hebt al een (bachelor- of master) behaald, maar u volgt daarna voor de 1e keer een opleiding op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs. Vraag bij uw onderwijsinstelling of uw opleiding hieronder valt.
Extra vakken of 2e studie

Tijdens een bachelor of master kunt u vakken volgen bij een andere opleiding. Of een volledige 2e studie ernaast doen. Zolang u nog geen diploma hebt behaald, hoeft u alleen wettelijk collegegeld te betalen voor uw 1e bachelor of master.

Lenen voor collegegeld

Krijgt u studiefinanciering? Dan kunt u extra lenen om uw collegegeld te betalen. Dit noemen we het 'collegegeldkrediet'. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het soort collegegeld dat u betaalt.

  • Betaalt u wettelijk collegegeld? Dan kunt u maandelijks 1/12 van uw collegegeld lenen.
  • Betaalt u meer dan wettelijk collegegeld? Dan kunt u maandelijks meer lenen. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van uw instellingscollegegeld. U kunt nooit meer lenen dan 5 keer het wettelijke collegegeld. Voor 2021-2022 is het maximum € 903,33.
Ik wil meer lenen dan wettelijk collegegeld

Als u meer wilt lenen, moet u bewijzen dat u meer collegegeld betaalt. U moet bij uw aanvraag in Mijn DUO een bewijsstuk uploaden.

Hebt u nog geen bewijs? Dan sturen we u een verzoek om het bewijs alsnog te uploaden.

Levenlanglerenkrediet

Hebt u geen recht op studiefinanciering? Misschien kunt u levenlanglerenkrediet krijgen. Dit is ook een lening voor het collegegeld.

Vragen

Hebt u vragen over uw collegegeld? Neem dan contact op met uw onderwijsinstelling.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee