Student hbo of universiteit

Particulier Studiefinanciering Weten hoe studiefinanciering werkt

Weten hoe studiefinanciering werkt

Studiefinanciering in het kort

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt.

Studiefinanciering: lening of gift

Je studiefinanciering is een lening die je na je studie moet terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering voor hbo of universiteit. Hoeveel jaren aanvullende beurs een gift worden, hangt af van de waarde van je diploma. Behaal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden studiefinanciering. Die mag je altijd houden.

Hoeveel studiefinanciering heb je nodig?

Gebruik de rekenhulp om te zien hoeveel studiefinanciering je nodig hebt.

Voorwaarden

Je kunt studiefinanciering krijgen als:

  • je op het moment dat je studiefinanciering ingaat jonger dan 30 bent. Er is geen minimumleeftijd. Je kunt dus ook studiefinanciering krijgen als je nog geen 18 jaar bent.
  • je een voltijdse of duale opleiding aan hbo of universiteit volgt die minimaal 1 jaar duurt.
  • je de Nederlandse nationaliteit hebt of aan de voorwaarden voor niet-Nederlanders voldoet.
  • je je maximale recht op studiefinanciering nog niet hebt verbruikt.

Tot welke leeftijd kun je aanvragen?

Je moet je studiefinanciering uiterlijk laten ingaan op de 1e dag van de maand waarin je 30 wordt. Studiefinanciering aanvragen kan nog wel in het hele studiejaar waarin je 30e verjaardag valt. Als je het maar laat ingaan op een datum dat je stond ingeschreven en nog 29 was. Als je al studiefinanciering hebt, loopt die na je 30e door zolang je daar recht op hebt. Maar stop je na je 30e je studiefinanciering, dan kun je die niet meer opnieuw starten.

Niet-Nederlanders

Nederlanders kunnen studiefinanciering krijgen. Dit geldt ook voor niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V. Heb je een andere verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land? Vul dan het nationaliteitenschema in.

Hoelang krijg je studiefinanciering voor hbo en universiteit?

Je krijgt voor een 4-jarige studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. Een aanvullende beurs kun je alleen de eerste 4 jaar krijgen, en het studentenreisproduct de eerste 5 jaar. Voor opleidingen die langer duren dan 4 jaar kun je langer studiefinanciering krijgen. Je moet je studiefinanciering binnen 10 jaar opgebruiken.
Heb je mbo gedaan? Als je overstapt naar hbo, telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'

Bijverdienen

Je mag onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering, behalve als je onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. Dan is er een grens voor bijverdienen.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee