Hero image
Naar Blogsoverzicht
Blog AZC Wi2013 Wi2021 COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) MAP (Module Arbeidsmarkt & Participatie) PVT (Participatieverklaringstraject) Werk

Pilot Startbanen gemeente Amsterdam

07 apr 2025 Bijgewerkt op 7 april 2025 16:15

In Amsterdam werkt Saskia Huijgen als beleidsadviseur inburgering. ‘Voor de nieuwe wet hebben de gemeenten de wettelijke taak om inburgeraars te begeleiden naar inburgering én werk of participatie. Daarnaast begeleiden we ook inburgeraars die onder de oude wet vallen, ook al hebben we daar geen officiële regierol".

Startbanen

"In Amsterdam proberen we inburgeraars zo vroeg mogelijk te betrekken, het liefst al in het AZC. Daar zijn we ook veel aanwezig en doen we een handreiking waar inburgeraars vrijwillig mee aan de slag kunnen. In Amsterdam werken we met klantbegeleiders die maximaal 60 statushouders begeleiden. Het draait niet alleen om het inburgeren zelf, maar ook om het verwijzen naar de juiste plek in de stad. We merken dat er vaak veel aandacht gaat naar de taal, maar werk en participatie is ook een heel belangrijk onderdeel van de inburgering. We hebben een pilot Startbanen, daarbij helpen we iemand actief met inburgeren in combinatie met werk. Amsterdam heeft hiervoor veel contacten met werkgevers en maatschappelijke organisaties."

In de eigen taal

"Voor de Module Arbeidsmarkt Participatie (MAP) voor gezins- en overige migranten hebben we vrij recent een nieuwe aanbesteding afgerond. Deze bieden we nu ook in de eigen taal aan. Deze keuze hebben we gemaakt omdat de MAP niet primair bedoeld is om de taal te leren. Hier hebben we veel positieve reacties op gekregen."

"Het PVT-traject wordt door dezelfde partij aangeboden, dat maakt dat er een doorgaande lijn in beide trajecten zit."

Brede intake face to face

"Onze klantbegeleiders houden op verschillende manieren contact met de inburgeraars. Vaak vindt eerst de brede intake face to face plaats en minimaal 1 keer per half jaar een voortgangsgesprek. Daarnaast is er veel laagdrempelig contact onder meer via WhatsApp. Ook houden we contact met de taalscholen om de voortgang te monitoren. Als een inburgeraar in een ‘inburgeringsroute’ zit, ziet de taalschool de inburgeraar immers het meest."

Welkomstpakket

"Wat in Amsterdam ook goed werkt, is onze vroege start aanpak op de AZC’s, daar zijn wij structureel aanwezig. Statushouders zitten op AZC’s door het hele land, voordat ze worden toegekend aan onze gemeente. Eenmaal toegekend aan Amsterdam, krijgen ze een welkomstpakket over de stad, maar ook over de eerste stappen van het inburgeren. Een speciaal team geeft op de AZC’s voorlichting over inburgeren, werk en participatie. Dit gebeurt in verschillende taalgroepen. Als iemand aangeeft verder te willen, dan starten we de 1 op 1 intake. Dan kunnen ze tijdens hun verblijf in het AZC al starten met hun inburgering en hun tijd nuttig besteden."

"Ook heeft Amsterdam statushouders aan verschillende startbanen geholpen in de B1-route, bij werkgevers die hier voor openstaan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Werkgeversservicepunt (WSP)."

Taalstart

"Tenslotte, een andere specifiek Amsterdamse invulling van de Wet inburgering 2021 in Amsterdam is de taalstart als onderdeel van de brede intake. Wat ons betreft is de leerbaarheidstoets een momentopname. Taalstart is een taaltraject van 6 weken, 4 dagen per week en 3 uur per dag les. De docenten observeren hun leerlingen en zien hoe gemotiveerd en hoe leerbaar ze zijn en geven hierover een advies aan de gemeente voor het vervolgtraject inburgering."

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.