Leren in de uitvoering
Marjolein Woltjer werkt nu zo’n 2,5 jaar als regievoerder inburgering voor de gemeente Groningen. Ze werkt in een team met 26 andere regievoerders. Ze begeleiden inburgeraars totdat ze niet meer inburgeringsplichtig zijn. Een jaar geleden hebben ze een andere manier van werken ingevoerd om de wachtlijst sneller weg te werken.
Scheiding van taken
“Door de terugkerende, meer administratieve handelingen door dezelfde collega’s te laten doen, kunnen we efficiënter werken.”
De 1e regievoerder doet de brede intake, nodigt inburgeraars uit voor de leerbaarheidstoets, stelt een persoonlijk inburgeringsplan (PIP) op én meldt de inburgeraars aan voor school. Daarna worden de inburgeraars overgedragen naar een 2e regievoerder voor de begeleiding tijdens hun inburgeringstraject. In deze fase bewaakt de regievoerder de voortgang van de inburgering en onderhoudt de regievoerder contact met zowel de taalschool als de inburgeraar zelf.
Speciaal team voor jongeren
Naast het opknippen van de administratieve werkzaamheden en de begeleidende taken, heeft Groningen ook een speciaal team voor jongeren van 18 tot 22. Het is een grote overgang van 18- naar 18+. Deze groep valt vaak tussen wal en schip. Ze vallen ineens niet meer onder jeugdzorg, moeten van de ene op andere dag zelfstandig wonen en zijn dan volledig verantwoordelijk voor hun eigen geldzaken. Vaak is er sprake van een voogd en sommigen volgen nog les op de ISK (internationale schakelklas). Voor deze groep is extra begeleiding wenselijk.
Deze regievoerders voeren periodiek overleg met de ISK en geven voorlichting aan de leerlingen, zodat jongeren weten wat hen te wachten staat tijdens de inburgering. Ook hebben ze contact met mbo-scholen omdat veel jongeren willen deelnemen aan een mbo-opleiding.
Pilotklas Z-route
Ook bijzonder in Groningen is de pilotklas voor de Z-route waarbij de taallessen en participatie op 1 locatie zijn georganiseerd.
“Dit zijn we gestart, omdat we merkten dat het moeilijk was om taalles goed aan te laten sluiten op de participatie. We bekijken per inburgeraar individueel wat ze nodig hebben om optimaal te kunnen participeren.”
Casuïstiekoverleg
De regievoerders van de gemeente Groningen volgen verschillende trainingen, bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering en traumasensitief werken.
“Ook voeren we binnen de gemeente Groningen regelmatig casuïstiekoverleg, samen met maatschappelijke organisaties zoals Humanitas en regionale Wij-teams. Als er iets aan de hand is met de mentale gesteldheid, dan heeft een inburgeraar vaak begeleiding vanuit dergelijke instellingen. Het is van belang dat de regievoerder contact hierover houdt, aangezien dit invloed heeft op het inburgeringstraject."
Maatwerk
Het is belangrijk om te kijken wat de toekomstwens is van de inburgeraar en hierin maatwerk te bieden. En dan gaat het niet alleen om de taalschool, maar ook om het participeren in de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of een taalstage.
“Een mooi voorbeeld hiervan is het UMCG-traject voor nieuwkomers met een zorgachtergrond waarbij inburgeraars taalles volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen (Talencentrum) en daarnaast een werktraject volgen voor assistent-verpleegkundige bij het UMCG.”
Niets missen?
Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.