Naar Wet inburgering 2021
Kennisbank Asielstatushouder Gezinsmigrant Wi2021 B1-route Onderwijsroute Zelfredzaamheidsroute Taalniveau

Leerroutes

02 apr 2025 Bijgewerkt op 2 april 2025 12:09
  1. Leerbaarheidstoets
  2. Leerroutes

Er zijn 3 leerroutes: de onderwijsroute (O-route), de B1-route, en de zelfredzaamheidsroute (Z-route).

Leerroutes

Elke leerroute heeft zijn eigen leerdoelen.

Onderwijsroute

De onderwijsroute is gericht op doorstroom naar een opleiding aan mbo, hbo of universiteit. Het taalniveau is B1 of B2. Een taalschakeltraject maakt deel uit van deze route. De inburgeraar sluit de O-route af met taalexamens op niveau B1 of B2 en kennisexamens. Bij afronding van deze leerroute ontvangt de inburgeraar een inburgeringsdiploma.

B1-route

De B1-route is gericht op doorstroom naar werk. Het taalniveau is B1, maar kan worden afgeschaald naar A2. De inburgeraar sluit de B1-route af met taalexamens op niveau B1 en kennisexamens. Bij afronding van deze leerroute ontvangt de inburgeraar een inburgeringsdiploma.

Z-route

De Z-route is gericht op zelfredzaamheid in de Nederlandse maatschappij. Inburgeraars die de Z-route volgen, hoeven geen examens te maken, maar het mag wel. Deze leerroute wordt afgesloten met een eindgesprek. De inburgeraar krijgt bij afronding van deze leerroute een inburgeringscertificaat.

Afschalen taalniveau

Alleen binnen de B1-route is het mogelijk om af te schalen. Het taalniveau wordt dan verlaagd naar A2. De inburgeraar moet eerst minimaal 600 uur cursus hebben gevolgd. Meld het afschalen van het taalniveau altijd in het PIP.

Wijzigen leerroute

Het wijzigen naar een andere leerroute kan tot 1,5 jaar na de start van de inburgeringstermijn. Uitzondering is de Onderwijsroute, hier kan het wijzigen naar de B1- of Z-route gedurende de hele inburgeringstermijn. Meldt een wijziging van de leerroute altijd in het PIP.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.