Naar Webinar

Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied: hoe werkt het?

Ben je van plan om in Nederland te studeren? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Maar hoe werkt dit als je in het Caribisch gebied woont? Waar heb je recht op? En hoe en wanneer moet je studiefinanciering aanvragen?

Onderwerpen

In dit webinar hoor je alles wat je moet regelen voor je studiefinanciering in Nederland, onder andere:

 • hoe je studiefinanciering aanvraagt
 • wat je moet doen zodat DUO het geld aan je kan uitbetalen
 • wat je moet regelen om straks te kunnen reizen met het studentenreisproduct
 • hoe je online je zaken kunt regelen in Mijn DUO
 • hoe het zit met de terugbetaling van je studieschuld
Downloads
Beschrijving

Webinar Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied: hoe werkt het?

De Nederlandse overheid wil per 1 september 2023 de basisbeurs opnieuw invoeren in het hoger onderwijs. Deze beurs hoef je niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Op dit moment is er nog geen definitief akkoord op de herinvoering van de basisbeurs. In dit webinar bespreken we daarom alleen de huidige regels voor de studiefinanciering. De bedragen in dit webinar zijn gebaseerd op de situatie van 2022. De bedragen voor 2023, vind je vanaf eind oktober terug op duo.nl. Houd vanaf dit moment ook duo.nl/stufi2023 in de gaten voor de plannen rondom de herinvoering van de basisbeurs.

Saynur bespreekt de inhoud van het webinar. Dit zijn de onderwerpen:

 • Voorwaarden
 • Onderdelen en bedragen
 • Aanvragen
 • Hoe lang, gift of lening
 • Terugbetalen

In het scherm staat het onderwerp ‘Voorwaarden’. Marit geeft hierbij uitleg over de opleiding, de leeftijd en de nationaliteit. In het scherm staat het onderwerp ‘Onderdelen studiefinanciering’. Saynur, Richard en Marit geven hierbij uitleg over het studentenreisproduct, de aanvullende beurs en de lening/collegegeldkrediet. Voor het onderwerp ‘Studentenreisproduct’ wordt er een video afgespeeld: ‘Reizen met je studentenreisproduct’.

De animatie begint met een titelscherm en in het scherm verschijnt de titel ‘Reizen met je studentenreisproduct’.


Nieuw scherm: een jongeman zit in een trein met andere reizigers. Reizen met je studentenreisproduct. Wat moet je allemaal regelen?


Nieuw scherm: Er komt een computer in beeld, waarop je het aanvraagformulier voor studiefinanciering ziet. Het begint met het aanvraagformulier voor studiefinanciering. Bij het invullen kies je of je doordeweeks of in het weekend vrij wilt reizen.


Nieuw scherm: In het beeld komt een rode brievenbus met daarin een brief. Als je aanvraag is verwerkt, ontvang je een 'Bericht studiefinanciering' en het formulier 'Bevraging BSN'. Neem het formulier mee naar Nederland.


Nieuw scherm: de website duo.nl/antillen wordt getoond. Je kunt het formulier ook downloaden op duo.nl/antillen, onder het kopje ‘formulieren en folders’.


Nieuw scherm: De jongeman verschijnt weer in beeld en heeft een brief in zijn hand. Op het bericht staat dat je een vergoeding krijgt in plaats van het studentenreisproduct. Deze vergoeding ontvang je totdat DUO je burgerservicenummer, ofwel je bsn, heeft geregistreerd.


Nieuw scherm: De jongeman loopt naar het gemeentehuis en gaat naar binnen. Hij staat bij een balie, waar hij wordt geholpen door een mevrouw. Het formulier ‘Bevraging BSN’ wordt getoond. Je moet hiervoor het volgende doen: Schrijf je in bij de gemeente zodra je in Nederland bent. Je krijgt dan een burgerservicenummer. Geef dit aan ons door met het eerder genoemde formulier. We zetten dan het studentenreisproduct de eerstvolgende maand voor je klaar.


Nieuw scherm: In beeld wordt een ov-chipkaart getoond en het logo van DigiD. Daarna volgt de website studentenreisproduct.nl. De volgende stap is dat je een persoonlijke ov-chipkaart en een DigiD regelt. De ov-chipkaart koop je via ov-chipkaart.nl en een DigiD regel je via de DigiD app. Zodra je je persoonlijke ov-chipkaart en je DigiD hebt, koppel je je studentenreisproduct aan je ov-chipkaart. Dit doe je via studentenreisproduct.nl. Koppelen gelukt? Dan krijg je een bericht.


Nieuw scherm: Een hand steekt een ov-chipkaart in een ophaalautomaat en klikt op ‘Ophalen bestelling’. Daarna ga je naar een ophaalautomaat om het studentenreisproduct op je ov-chipkaart te zetten. Kijk op ov-chipkaart.nl waar bij jou in de buurt een ophaalautomaat staat.


Nieuw scherm: de jongeman zit weer in trein. Oh ja! Vergeet trouwens niet om bij het reizen in en uit te checken met je ov-chipkaart.


Er wordt een eindscherm getoond, waarop staat ‘Kijk op duo.nl voor meer informatie’.

Voor het onderwerp ‘Aanvullende beurs’ wordt er een video afgespeeld: ‘Problemen met je ouders’. De animatie begint met een titelscherm en in het scherm verschijnt de titel ‘Problemen met je ouders’.


Nieuw scherm: een jongedame zit achter een computer. In beeld verschijnen ‘ouder 1’ en ouder ‘2’ en een portemonnee. Heb je een aanvullende beurs aangevraagd? Om die te berekenen kijken we naar het inkomen van je ouders. Als je problemen hebt met een of met beide ouders, dan kun je DUO vragen om het inkomen niet mee te laten tellen. Dit noemen we het 'inkomen van je ouder buiten beschouwing laten'. De ouder telt dan niet mee voor de berekening van de aanvullende beurs. Dit kan bijvoorbeeld als je een conflict hebt, als er geen contact is of als je niet erkend bent.


Nieuw scherm: duo.nl/antillen wordt getoond. De muis navigeert naar het formulier. Om dit te regelen ga je op duo.nl/antillen naar 'Formulieren en folders'. Download het formulier 'Verzoek inkomen ouders buiten beschouwing laten'.


Nieuw scherm: er wordt een computer getoond. Er rolt een formulier uit de printer. Vul het formulier in op de computer en stuur de geprinte versie met je handtekening naar DUO.


Nieuw scherm: de jongedame zit weer achter de computer. In beeld staat ook het kantoor van DUO. Je moet ook bewijsstukken meesturen. In de toelichting van het formulier vind je welke dat zijn. DUO beoordeelt je verzoek. Je ontvangt hierover een brief, waarin staat of je verzoek is goedgekeurd.


Er wordt een eindscherm getoond, waarop staat ‘Kijk op duo.nl voor meer informatie’. In het scherm staat het onderwerp ‘Maandbedragen’. Richard geeft hier meer uitleg over en noemt de bedragen die in beeld staan. Daarna laat hij de rekenhulp ‘Bereken uw studiefinanciering’ van duo.nl zien. Hierin staan bij het onderdeel ‘studiebegroting’ de maandelijkse inkomsten en uitgaven van een student in het hbo of universiteit. Voor het onderwerp ‘aanvragen’ wordt er een video afgespeeld: ‘Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied’.

Het interview begint met een titelscherm en in het scherm verschijnt de titel ‘Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied’.


Nieuw scherm: de vraag van de interviewer staat in beeld. Bon dia, Ruth. Studenten uit de Antillen kunnen ook studiefinanciering krijgen in Nederland. Hoe kun je dit aanvragen?


Nieuw scherm: in beeld verschijnt DUO-mederwerker Ruth. Ze laat op duo.nl/antillen zien waar je de aanvraagformulieren voor studiefinanciering vindt.

Studiefinanciering en het studentenreisproduct vraag je aan met een formulier. Je vindt het formulier dat je daar voor nodig hebt op duo.nl/antillen. Regel dit op tijd, het liefst 3 maanden van tevoren dan weet je ook op tijd waar je recht op hebt. Je aanvraag wordt binnen 4 tot 6 weken verwerkt. Daarna krijg je via de post een bericht 'studiefinanciering'. En in een aparte envelop ontvang je het formulier 'Bevraging BSN'. Bewaar dit formulier goed en neem het mee naar Nederland. Heb je nog geen burgerservicenummer, dan krijg je eerst een maandelijkse vergoeding in plaats van je studentenreisproduct.


Nieuw scherm: de vraag van de interviewer staat in beeld. Wat moet je doen als je in Nederland bent?


Nieuw scherm: Ruth is weer in beeld. Ze laat de website digid.nl zien. En daarna laat ze op duo.nl zien waar je de log-in knop voor Mijn DUO vindt. Zodra je in Nederland bent moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Op dat moment krijg je je eigen burgerservicenummer. Met dit burgerservicenummer kun je je eigen DigiD met sms-controle aanvragen op digid.nl. Met je DigiD kun je inloggen op 'Mijn DUO'. Dat is handig én belangrijk want op Mijn DUO kun je je post bekijken en wijzigingen doorgeven. Heb je nog geen Nederlands rekeningnummer? Regel dit dan zo snel mogelijk zodat DUO je studiefinanciering kan uitbetalen.


Nieuw scherm: de vraag van de interviewer staat in beeld. En waar is het formulier dan voor?


Nieuw scherm: Ruth is weer in beeld. Ze laat het formulier ‘Bevraging BSN’ zien. Met het formulier geef je je burgerservicenummer, je Nederlandse adres, en je rekeningnummer door aan DUO. Let op, je kunt pas inloggen op Mijn DUO wanneer het formulier verwerkt is.


Nieuw scherm: de vraag van de interviewer staat in beeld. Kun je dan ook gelijk gratis reizen?


Nieuw scherm: Ruth is weer in beeld. Nee, je kunt niet gelijk gratis reizen. Voor je studentenreisproduct moet je eerst nog een aantal dingen regelen. In de video 'Gratis reizen in Nederland' vertellen we alles wat je daarover moet weten.


Nieuw scherm: Naast Ruth verschijnt een blauw scherm. In het scherm staat een opsomming, die Ruth hardop voorleest. Veel informatie! Ik zet daarom alles nog even op een rij.

 • Je vindt het aanvraagformulier studiefinanciering op duo.nl/antillen. Neem het formulier 'Bevraging BSN' mee naar Nederland.
 • Zodra je staat ingeschreven bij de gemeente vraag je met je burgerservicenummer je DigiD aan op digid.nl.
 • Stuur het formulier met je burgerservicenummer, je adres en je rekeningnummer zo snel mogelijk terug naar DUO.
 • En bekijk de video 'Gratis reizen in Nederland' en regel alles voor je studentenreisproduct.

Er wordt een eindscherm met het logo van DUO getoond.

Na de video herhaalt Marit de aanvraagprocedure voor het aanvragen van studiefinanciering. In het scherm staan de stappen: Formulier invullen -> Mailen naar DUO -> Je ontvangt een brief -> BSN aanvragen en doorgeven aan DUO -> Je ontvangt studiefinanciering en je kunt reizen.

In het scherm staat het onderwerp ‘Hoe lang?’. Richard geeft hierbij uitleg over de aanvullende beurs (4 jaar), studentenreisproduct (5 jaar), rentedragende lening (7 jaar) en collegegeldkrediet (7 jaar).

In het scherm staat het onderwerp ‘Terugbetalen’. Marit geeft uitleg over het rentepercentage, starten na 2 jaar, aflossen in 35 jaar en de rol van het inkomen.

Aan het einde van het webinar bespreekt Saynur handige informatie en de contactgegevens van DUO:

 • Duo.nl/antillen
 • Documenten@duo.nl
 • Ks-aa-uaf@duo.nl
 • 0031-50 599 77 55

Gratis

Het webinar is gratis. Je kunt het webinar bekijken wanneer je wilt. Het webinar heeft Engelse ondertiteling.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee