Volledige mbo-opleiding in het buitenland

Gaat u een volledige mbo-opleiding in het buitenland volgen? Of u hiervoor studiefinanciering krijgt, hangt af van het land en van de opleiding. Daarnaast moet u voldoen aan de algemene voorwaarden voor studiefinanciering.

Land en opleiding

U kunt studiefinanciering krijgen voor een voltijdse mbo-opleiding in Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden of Vlaanderen, of een Nederlandstalige opleiding in het gewest Brussel. Ook zijn er een paar unieke mbo-opleidingen in andere landen van de Europese Unie waarvoor studiefinanciering mogelijk is.

Weet u niet zeker of uw buitenlandse opleiding recht geeft op studiefinanciering? Vraag dan gewoon studiefinanciering aan. DUO laat daarna uitzoeken of u recht hebt.

Uitwonend

Wordt u door uw vertrek naar het buitenland uitwonend? Dan kunt u een beurs voor uitwonenden krijgen, ook als u ingeschreven blijft staan op het adres van uw ouders.

  • Log in op Mijn DUO om uw woonsituatie te wijzigen. 
  • Ga naar ‘Mijn producten’. 
  • Klik op ‘Studiefinanciering’. 
  • Kies achter 'Soort studiefinanciering' uw woonsituatie.

Studenten in het grensgebied (België en Duitsland) kunnen achteraf wel gecontroleerd worden op bijvoorbeeld een huurcontract.

Aanvragen

Vraagt u voor het eerst studiefinanciering aan? Vraag 3 maanden van tevoren aan, liefst nog eerder. Dan weet u op tijd of u studiefinanciering krijgt voor uw buitenlandse opleiding. Volg de volgende stappen:

  1. Vraag een DigiD aan Link opent externe pagina . DigiD is uw inlogcode voor de hele overheid. U krijgt na uw aanvraag binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
  2. Log in op Mijn DUO om studiefinanciering aan te vragen.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Ik heb al studiefinanciering

Hebt u al studiefinanciering of een studentenreisproduct? Dan hoeft u niet opnieuw studiefinanciering aan te vragen:

  1. Geef uw nieuwe opleiding buiten Nederland door via Mijn DUO op het scherm ‘Mijn studies en diploma’s’.
  2. Vraag uw ov-vergoeding aan met het formulier ‘Wijziging student mbo buitenland'.
  3. Zet voor vertrek uw studentenreisproduct stop.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Hoelang studiefinanciering

We kijken naar de duur van de vergelijkbare Nederlandse opleiding. Die bepaalt hoelang u studiefinanciering krijgt voor uw buitenlandse opleiding. Ook als uw buitenlandse opleiding officieel langer of korter is dan de Nederlandse.

Controle inschrijving

DUO controleert jaarlijks of u ingeschreven staat bij uw buitenlandse opleiding. We vragen u dan om een bewijs van inschrijving.

Weer terug naar Nederland

Hebt u een volledige opleiding in het buitenland gedaan? Dan moet u de volgende zaken regelen als u terugkomt naar Nederland: