Naar Wet inburgering 2021

Leerbaarheidstoets

 1. In het kort
 2. Problemen oplossen

In het kort

Aan de hand van de brede intake stelt de gemeente een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) op voor de inburgeraar. Onderdeel van de brede intake is een leerbaarheidstoets (LBT).

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en het afnemen van de LBT. Dit betekent dat gemeenten:

 • de afspraak met de kandidaat inplannen
 • de afnamenlocatie beschikbaar stellen
 • de afname van de toets begeleiden

Rol DUO

Bij de afname van de leerbaarheidstoets heeft DUO een centrale rol. DUO beheert Optimum, het systeem waarin de toets wordt afgenomen. DUO zorgt ook voor het aanmaken en beheren van de accounts in Optimum. Daarnaast verwerkt DUO de toetsresultaten en geeft de uitslagen door.

Informatie over de leerbaarheidstoets vindt u in het ‘Overzichtsscherm inburgeraar’ in Mijn DUO. Hier staat onder andere het examennummer, de datum aanmelding, de datum toetsafname en het resultaat. U ziet alleen informatie over inburgeringsplichtigen van uw eigen gemeente.

Persoonsgegevens veilig versturen

Bij vragen over kandidaatgegevens, heeft DUO aanvullende informatie nodig. Soms gaat het om persoonsgegevens. Het is belangrijk dat u persoonsgegevens altijd beveiligd naar DUO stuurt. Verstuur persoongegevens altijd via SecureTransfer Link opent externe pagina . Dit is een online dienst voor het verzenden van grote of vertrouwelijke bestanden. 

Wij werken alleen met SecureTransfer voor het openen en versturen van beveiligde e-mail. Verstuurt u met een andere dienst? Dan verwerken wij deze gegevens niet.

Versturen via SecureTransfer

 
 1. Ga naar de website van SecureTransfer Link opent externe pagina .
 2. Klik op de blauwe button ‘Volgende’.
 3. Vul bij ‘Gegevens medewerker’ het volgende in:
  - Naam: SCI
  - E-mailadres: toetsbegeleiders@duo.nl
 4. Vul bij ‘Uw gegevens’ uw eigen naam en e-mailadres in.
 5. Klik op 'Volgende'. U ontvangt meteen een e-mail van 'ODCN Secure Transfer', op het e-mailadres dat u hebt ingevuld bij ‘Uw gegevens’. Hierin staat een link waarmee u op een veilige manier documenten naar DUO kan sturen.

Samenwerken met andere gemeente

Gaat u een samenwerkingsverband aan met een andere gemeente voor het afnemen van de LBT? Geef dit door met het formulier Leerbaarheidstoets inburgeren.

Uitbesteden aan andere partij

Besteedt u de afname van de LBT uit een aan een andere partij (geen gemeente)? Deze samenwerking hoeft u niet aan DUO door te geven.

Wordt de LBT afgenomen door een toetsbegeleider van een andere partij (geen gemeente)? Dan geeft de verantwoordelijke gemeente wel de gegevens van de toetsbegeleider door en ondertekent het formulier.

Toetsbegeleider

De toets kan alleen worden afgenomen door gecertificeerde toetsbegeleiders. Om een gecertificeerde toetsbegeleider te worden, moet u een training volgen bij bureau ICE. Kijk voor meer informatie en het aanmelden voor de training op de website van bureau ICE Link opent externe pagina .

Aanvragen of intrekken account toetsbegeleiders

Een gemeente kan met het formulier Leerbaarheidstoets inburgeren verzoeken om het account van een toetsbegeleider vrij te geven. DUO controleert of de toetsbegeleider op de lijst van bureau ICE voorkomt. Is dit het geval, dan wordt het account in Optimum vrijgegeven. De gemeente krijgt een bevestiging per e-mail op het opgeven e-mailadres. De toetsbegeleider ontvangt binnen 2 weken de inloggegevens per e-mail.

Als gemeente moet u ook wijzigingen doorgeven, bijvoorbeeld als een toetsbegeleider uit dienst gaat. Gebruik hiervoor een apart formulier.

Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per mail stellen. Of ga naar de contactpagina voor meer informatie.

Mailen

Stel uw vraag via sci@duo.nl. We beantwoorden uw mail binnen 5 werkdagen.

Bellen

U kunt ons bellen op 050 599 91 91 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee