Basisbekostiging

De basisbekostiging bestaat uit een bedrag per leerling en uit een vast bedrag voor de hoofdvestiging en permanente nevenvestigingen.

Leerlingen

 • een bedrag (laag tarief) voor leerlingen in het vwo, havo, mavo en de gemengde leerweg in het vmbo en voor leerlingen in het 1e en 2e jaar van het vmbo basis en kader
 • een bedrag (hoog tarief) voor leerlingen in het praktijkonderwijs en voor leerlingen in het 3e en 4e jaar van het vmbo basis en kader

Vestigingen

 • een vast bedrag voor de hoofdvestiging van een school
 • een vast bedrag voor de permanente nevenvestiging(en) van een school

Vestigingen die in aanmerking komen voor het vaste bedrag, moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover leest u bij Voorwaarden vast bedrag vestigingen.

Meerdere vestigingen

Als een schoolbestuur meerdere vestigingen op hetzelfde adres heeft geregistreerd, dan wordt het bedrag voor de vestigingen in verhouding verdeeld.

Als meerdere schoolbesturen een vestiging op hetzelfde adres hebben geregistreerd, dan krijgt elk schoolbestuur het vaste bedrag voor hun vestiging.

Voorbeelden bedrag bij meerdere vestigingen

Voorbeeld 1

De hoofdvestiging en nevenvestiging vallen onder hetzelfde bestuur, maar zijn gevestigd op aparte adressen. Het bestuur ontvangt voor zowel de hoofd- als de nevenvestiging het volledige bedrag voor hun vestiging.

Voorbeeld 2

Op hetzelfde adres zijn verschillende soorten vestigingen (hoofd- of nevenvestigingen) van een school of scholen van hetzelfde bestuur gevestigd. In dat geval ontvangt het bestuur voor elke vestiging een deel van het bedrag in verhouding met het aantal vestigingen op dat adres. Er wordt hierbij rekening gehouden met het soort vestiging.

Concrete voorbeelden:

 • 2 hoofdvestigingen van hetzelfde bestuur op hetzelfde adres: beide vestigingen ontvangen elk de helft van het bedrag voor de hoofdvestiging.
 • 2 nevenvestigingen van hetzelfde bestuur op hetzelfde adres: beide vestigingen ontvangen elk de helft van het bedrag voor de nevenvestiging.
 • 3 nevenvestigingen van hetzelfde bestuur op hetzelfde adres: alle 3 de vestigingen ontvangen 1/3 van het bedrag voor de nevenvestiging.
 • Een hoofdvestiging en een nevenvestiging van hetzelfde bestuur op hetzelfde adres: de hoofdvestiging krijgt de helft van het bedrag voor de hoofdvestiging en de nevenvestiging ontvangt de helft van het bedrag voor de nevenvestiging.
 • Een hoofdvestiging en 2 nevenvestigingen van hetzelfde bestuur op hetzelfde adres: de hoofdvestiging ontvangt 1/3 van het bedrag voor de hoofdvestiging en de 2 nevenvestigingen ontvangen ieder 1/3 van het bedrag voor de nevenvestiging.

Rekenvoorbeeld:

Een bestuur heeft op hetzelfde adres de hoofdvestiging van school A gevestigd en de nevenvestiging van school B. Het vaste bedrag voor een hoofdvestiging is bijvoorbeeld € 220.000,- en voor een nevenvestiging € 110.000,-.

Het bestuur van school A ontvangt dan voor de hoofdvestiging 1/2 x 220.000 = € 110.000,- en ontvangt voor school B voor de nevenvestiging 1/2 x 110.000 = € 55.000,-.

Als op hetzelfde adres ook nog een nevenvestiging van school C van datzelfde bestuur is gevestigd, ontvangt het bestuur voor: 

 • school A 1/3 x 220.000 = € 73.333,-
 • school B 1/3 x 110.000 = € 36.666,-
 • school C 1/3 x 110.000 = € 36.666,-

Voorbeeld 3

Op hetzelfde adres zijn verschillende vestigingen van verschillende besturen gevestigd. Er wordt in dit geval niet gedeeld.

Concreet voorbeeld:

De hoofdvestiging op het adres behoort tot het ene bestuur en de nevenvestiging op hetzelfde adres behoort tot een ander bestuur. Dan ontvangen de verschillende besturen van zowel de hoofd- als de nevenvestiging, het volledige bedrag voor hun vestiging.

Gemengde leerweg

Scholen met leerlingen in de gemengde leerweg van het vmbo ontvangen naast de basisbekostiging een aanvullend bedrag. Meer hierover leest u bij Scholen in uitzonderlijke omstandigheden.

Mavo aan beroepscolleges

Het bestuur van een vestiging van een met mavo krijgt altijd het vaste bedrag voor een nevenvestiging. Het bestuur krijgt dus niet het vaste bedrag voor een hoofdvestiging. 

Net als de andere vestigingen, moet ook deze vestiging voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het vaste bedrag. Meer hierover leest u bij Voorwaarden vast bedrag vestigingen.

Nieuwkomers

Een leerling die vreemdeling is als bedoeld in artikel 1 van de Vreemdelingenwet 2000 en op 1 oktober korter dan een jaar in Nederland is, telt mee voor het bedrag voor hoofd- en nevenvestigingen. Deze leerling telt niet mee voor het bedrag per leerling binnen de basisbekostiging. Meer hierover leest u bij Nieuwkomersbekostiging.

Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via ico@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw mail binnen 5 werkdagen.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 22 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee